Ankara'da Atatürk'ün izleri 26 Aralık 2024, 12:36
SEĞMENLER PARKI
Seğmenler Parkı, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Ankaralı seğmenler tarafından karşılandığı yer olarak bilinmektedir. 1983 yılında düzenlenen park alanında havuzlar, çocuk bahçesi ve zaman zaman konserlerin de verildiği bir amfitiyatro da yer almaktadır.
CUMHURBAŞKANLIĞI ATATÜRK MÜZE KÖŞKÜ
Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi içinde yer alan Atatürk Müze Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1921–1932 yılları arasında konut ve çalışma mekânı olarak kullandığı evdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanlığı Konutu olma özelliği taşıyan bina, 1950 yılında ziyarete açılmış ve bu tarihten itibaren Atatürk Müze Köşkü olarak anılmaya başlanmıştır. Bina ve içinde bulunan tüm nesneler, 2002–2007 yılları arasında yürütülen geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda yenilenmiştir. Rehber eşliğinde gezilen Atatürk Müze Köşkü’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün köşkteki yaşamının yansıtılması yaklaşımı benimsenmiş, ziyaretçilere yaşamın devam ettiği bir ev içerisinde oldukları duygusunun hissetirilmesi hedeflenmiştir. Köşkün olduğu kampüste Atatürk’ün belli zamanlarda kullandığı bağ evi binası müze olarak hizmet vermekte, kız kardeşi Makbule Hanım için yaptırılan Camlı Köşk de ziyarete açık bulunmaktadır.
KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ
İttihat ve Terakki Fırkasının kulüp binası olarak düşünülen I. TBMM Binası’nın projesi, Enver Paşa’nın emriyle Evkaf Mimarı Salim Bey tarafından çizilmiş ve proje yapım işi Kolordu’da görevli Askerî Mimar Hasip Bey’e verilmiştir. I. Ulusal Mimarlık dönemi yapılarından olan bina 23 Nisan 1920 - 15 Ekim 1924 tarihleri arasında TBMM binası olarak kullanılmış, binanın 1957 yılında müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir. Bina 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” 23 Nisan 1981 tarihinde de “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyarete açılmıştır. 2009 yılında, TBMM ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde TBMM’ye devredilmiştir. Müze koleksiyonu içinde, Atatürk’e ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun karalamaları, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar bulunmaktadır.
ULUS CUMHURİYET ANITI
Heinrich Krippel tarafından yapılan ve Ulus Meydanı’nda yer alan Anıt, Kurtuluş Savaşı kahramanlarına Türk Ulusunun bir armağanı olarak 1927 yılında dikilmiştir. Heykelin ön cephesinde yer alan iki askerden biri eliyle arkadaşlarını savaşa çağırmakta diğeri de ufukları gözlemektedir. Heykel gövdesinin sağ yanındaki rölyefte Başkumandanlık Meydan Savaşı sırasında Atatürk ve silah arkadaşlarını gösteren, sol yanında ise Türk Ordusunu selamlayan istila ordusu betimlenmiştir.
ANKARA 100. YIL OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ ATATÜRK SERGİSİ
Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle 24 Kasım 1981 tarihinde Enstitü bünyesinde kurulmuştur. Müze kaybolmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, yaşatmak, yeni nesillere aktarmak, enstitüyü ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara Türk kültürü ve el sanatlarını tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Eserlerin büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine aittir. Müze üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde gümüş kullanım eşyaları ve takılar, ikinci bölümde el emeği göz nuru nakışlar ve üçüncü bölümde Atatürk’e ait fotoğraflar ve müze anı defterinin bulunduğu Şeref Köşesi yer alır.
KURTULUŞ SAVAŞINDA ATATÜRK KONUTU
Direksiyon Binası olarak bilinen ve inşaatı II. Abdülhamid Han’ın talimatıyla başlatılan yapı, Bağdat Demiryolu’nun yapımı sırasında 1892 yılında inşa edilmiştir. Atatürk’ün Ankara’ya geldiği 27 Aralık 1919 tarihinden 1922 yılına kadar Başkomutanlık karargâhı ve konutu olarak kullanılmış ve en önemli iç ve dış kararlara tanıklık etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları yakın tarihimize ışık tutan ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin ve TCDD’nin kuruluş yıllarında kullanılan paha biçilemez eserlerin sergilendiği bu binayı yeniden düzenleyerek 24 Aralık 1964 tarihinde müze olarak Ankara’nın kültür tarihine kazandırmıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi eşyaları ile millî mücadeleye tanıklık etmiş bulunan eşya ve mobilyaların konservasyon, bakım-onarım ve restorasyonuna yönelik olarak 16 Nisan 2012 tarihinde başlayan çalışmalar tamamlanarak, TCDD’nin 156. kuruluş yıldönümü olan 23 Eylül 2012 tarihinde tekrar ziyarete açılmıştır.
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ MÜZE VE SERGİ SALONU
Atatürk Orman Çiftliği’nin şarap ve depolama tesisi olan bina 2010 yılında müze olarak hizmete girmiştir. Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu’nda, Çiftlik’te kullanılan ilk dondurma yapım makinası, şişeleme makinaları, eski fıçılar, eski tarım aletleri, eski veteriner aletleri ve çeşitli ekipmanlar bulunmaktadır. Yakınında Atatürk'ün Selanik'te, doğduğu evin aynısı yapılmıştır.
SÖĞÜTÖZÜ ATATÜRK DİNLENME EVİ
Söğütözü Koruluğu’nda bulunan Atatürk Dinlenme Evi, 1926 yılında Atatürk’ün isteği üzerine yapılmış, tek katlı, tek odalı, küçük bir kulübedir. Atatürk’ün vefatından sonra buradaki eşyalar olduğu gibi korunmuş ve mekân, müze olarak ziyarete açılmıştır. Sediri örten Ladik halı seccadenin, Atatürk’e annesi Zübeyde Hanım’ın hediyesi olduğu söylenir. Kulübenin ön cephesinde ahşap çatılı bir çardak vardır. Çevresi piknik ve park alanı olarak düzenlenmiştir.
HAYMANA ATATÜRK EVİ
Çalış kasabasında bulunan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Sakarya Meydan Savaşı devam ederken kısa bir süre için kaldığı evdir. Bahçe içinde yer alan yapı tek katlı ve taş malzemeden inşa edilmiş olup toprak damlıdır. Girişte, duvarında Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’ün Haymanalı tüccarla konuşurken çekilmiş fotoğrafının asılı olduğu küçük bir koridor vardır. Ev tek odalıdır ve bu oda yörenin o zamanki koşullarını temsil edecek şekilde düzenlenmiştir.
ALAGÖZ KARARGÂH MÜZESİ
Anıtkabir Komutanlığı’na bağlı Alagöz Karargâh binası, Kütahya-Eskişehir Savaşları sonunda Türk Ordusu Sakarya hattına çekilirken Başkomutan Mustafa Kemal’in karargâhı olarak kullanılmıştır. Bu bina aynı zamanda Atatürk’ün Nutuk adlı eserinde “12 Ağustos 1920 günü Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi Fevzi Çakmak Paşa hazretleriyle beraber Polatlı ilçesinde cephe karargâhına gittim” şeklindeki notu yazdığı yerdir. Bugünkü mevki ile Alagöz köyü, Ankara Polatlı yoluna 4 km’ lik tali bir yolla bağlıdır. Yol ayrımı Ankara’ya 36 km, Polatlı ilçesine 31 km uzaklıktadır. Mevki olarak Malıköy tren istasyonunun yaklaşık 9 km güneydoğusunda bulunmaktadır. Bugün, 45 hane ve 285 nüfuslu olan Alagöz köyü o tarihte birkaç binadan ibaret küçük bir çiftliktir. Bu köyün halkından, Türkoğlu Ali Ağa’ya ait çiftlik evi karargâh olarak kullanılmıştır. Atatürk, 23 Ağustos’tan 13 Eylül 1921 tarihine kadar 22 gün 22 gece aralıksız devam eden savaşın büyük bir bölümünü bu binadan idare etmiş, bütün planlarını burada hazırlamış, tarihî kararlarını burada vermiştir.
BEYNAM ATATÜRK EVİ
Atatürk ve Heyet-i Temsîliye üyelerinin Ankara’ya gelmeden bir gün önce, 26 Aralık 1919 gecesi, Bâlâ ilçesinin Beynam köyünde konakladığı Veli Çavuş’a ait evdir. Yapı tek katlıdır ve bir bahçe içinde yer almaktadır. Duvarlarında Kurtuluş Savaşı ve Atatürk resimlerinin bulunduğu koridorun sağındaki oda, okuma odası olarak düzenlenmiştir. Koridorun solunda ise Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği salon bulunmaktadır. Aslına uygun olarak restore edilmiş 2004 yılında ziyarete açılmıştır.
Kaynak:ANKARA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
DİĞER KONULAR
-
Ankara Türküleri
26 Aralık 2024, 12:48 -
Ankara'da Atatürk'ün izleri
26 Aralık 2024, 12:36 -
Ankara Halk oyunları
26 Aralık 2024, 12:17 -
ANKARA HALK MÜZİĞİ
26 Aralık 2024, 11:42 -
ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİ VE SEYMENLER
25 Aralık 2024, 17:06 -
Roma Hamamı
09 Ağustos 2024, 14:13 -
Augustus Tapınağı
09 Ağustos 2024, 14:00 -
Ankara Kalesi
09 Ağustos 2024, 13:55 -
Anıtkabir
09 Ağustos 2024, 13:10 -
Ankara Tavşanı (Angora Tavşanı)
09 Ağustos 2024, 13:01