Seymen Yönetmeliği 21 Temmuz 2024, 17:09
ANKARA KULÜBÜ DERNEĞİ SEYMEN YÖNETMELİĞİ
Amaç: Bu yönetmelik ile Ankara Kulübü Derneği seymenlerinin uyacakları kurallar ve esaslar düzenlenmiştir. Yönetmeliğin amacı, seymenlik geleneğini aslına uygun bir şekilde korumak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır.
Tanımlar:
Seymenbaşı: Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı doğal Seymen Başıdır.
Seymen Danışma Kurulu: Başkanı, Başkan yardımcıları ve üyeleri Kart tıraş ve tecrübeli seymenler arasından Yönetim Kurulunca atanır ve seymenlik geleneğinin korunup gelecek kuşaklara aktarılmasında yönetim kuruluna danışmanlık yapar. Dernek Yönetim Kurulu Danışma Kurulu hakkında her türlü tasarrufu yapabilir.
Seymen Yürütme Kurulu: Yönetim Kurulu tarafından atanan ve Seymen faaliyetlerinin her türlü organizasyonunu düzenleyen kuruldur ve Yönetim Kuruluna bağlı olarak faaliyet gösterir. Seymen yürütme kurulu seymen faaliyetlerinin başarılı bir şekilde yerine getirilebilmesi içinde görevlendirme yapar. Dernek Yönetim Kurulu bu kurul ile ilgili her türlü tasarrufu yapmaya yetkilidir.
Seymen Yürütme Kurulu Başkanı ve Başkan Yardımcıları: Yönetim Kurulu tarafından Yönetim Kurulu üyeleri arasından atanır ve Seymen Yürütme Kurulunun Dernek Yönetim Kurulu ile olan ilişkilerini yürütür.
Seymen Yürütme Kurulu Üyeleri: Seymenler arasından Yönetim Kurulu'nca atanır.
Seymen Kolbaşları: Seymen Yürütme Kurulu üyelerinin herbirine denir ve çalışmalarda çalıştırıcı ve faaliyetlerde lider konumunda görevlendirilen Seymenlerden oluşur.
Seymen: Derneğimizin sunduğu gerekli eğitimleri başarıyla tamamlamış, mertlik, bilgelik ve yiğitlik esaslarını benimseyen ve kişiliğinde taşıyan ve 27 Aralık 1919'da Atamızı Dikmen sırtlarında karşılayarak bağrına basanlarla aynı duyguları paylaşan üyelerimizdir.
Seymen Adayı: Mertlik, bilgelik ve yiğitlik esaslarını benimseyen ve kişiliğinde taşıyan 27 Aralık 1919'da Atamızı Dikmen sırtlarında karşılayarak bağrına basanlarla aynı duyguları paylaşan ancak henüz eğitimini tamamlamamış kişilerdir.
Kurallar:
GENEL
1.Her Seymen ve Seymen Adayı tanımlarda belirtilen çerçevede temsil ettiği Seymenlik ve Ankaralılık kültürünün onuruna leke düşürmeyecek bir bilince sahip olmakla yükümlüdür.
2. Seymenler Seymenliğin yüce bir değer ve Seymen olmanın bir ayrıcalık olduğunun bilincinde olarak taşıdığı "Seymenlik" ünvanını en iyi bir biçimde temsil etmekle yükümlüdür. Seymenler akademik eğitimin, sosyal ve kütürel gelişimin, mesleki başarının, toplumda saygın yer edinmenin önemini de bilincinde davranırlar. Kıdemli Seymenler bu önemli hususları gençlere sürekli vurgularlar.
3. Seymenliğin temel ilkeleri mertlik, cömertük ve bilgeliktir. Tüm Seymenler bu ilkeler
uygun davranmakla yükümlüdürler,
4. Ankara Kulübü üyeliği ve Seymenlik için 27 Aralık ruhunu benimsemiş olmak bir şart olup Ankaralılık ve Seymenlik ruhunu benimseyenler için Ankara nüfusuna kayıtlı olmamak bir eksikliği beraberinde getirmez.
5. Her Seymen başta genç Seymen Adayları ve çocuklar için olmak üzere toplum içinde ve Ankara Kulübü Derneğinin Seymeni olarak örnek teşkil ettiği bilinciyle hal ve davranışlarını düzenler.
6. Seymen Yürütme Kurulu, Ankara Kulübü Derneği Genel Kurulu ve Yönetim Kurulu kararları ile Ankara Kulübü Tüzüğü ve yönetmeliklerine uymayan bir karar alamaz ve uygulayamaz.
7. Seymen Yürütme Kurulu, Seymen çalışmalarını programlı, belirli bir düzen içinde yürütülmesinden sorumludur.
8. Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu, Seymen Yürütme Kurulu ve Seymen Danışma Kuruluyla toplantılar düzenleyerek faaliyetlerin Derneğin amacına uygun bir şekilde başarılı bir şekilde yürütülmesi için görüş alışverişinde bulunur.
9. Seymenler Yönetim Kurulu onayı seymenlikle ilgili veya seymenlik konusunda faaliyete bulunan diğer dernek, vakıf vb. kuruluşların düzenlediği veya rol aldıkları etkinliklere katılamazlar. Ayrıca, kendilerine kamu ya da özel, gerçek veya tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlardan bir seymen faaliyeti talebi geldiğinde faaliyetlerin özellikleri açık bir biçimde belirtilerek Yönetim Kurulundan izin almak zorundadırlar. Bu yasakların ihlali, ilgili kişilerin Dernek üyeliğinden ihracını gerektirir.
10. Seymenler katıldıkları etkinliklerden her hangi bir ad altında maddi menfaat temin edemez. Aksine davrananların Ankara Kulübü Derneği ile ilişkileri derhal kesilir.
11. Seymenlerin etkinliklere katılımı için gereken ulaşım, yemek ve konaklama giderleri Dernek tarafından sağlanır.
12. Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulunun talimatları koşulsuz olarak yerine getirilir. Bundan kaçınanlar için disiplin hükümleri uygulanır.
13. Seymenler dernek, okul vb. gibi başka kurum ve kuruluşta yapacakları Seymen çalışmaları için Yönetim Kurulundan yazılı izin almak zorundadırlar.
14. Seymenlerimiz Dernek içindeki davranışlarına ayrı bir özen gösterirler ve Derneğimizin Ankara'nın en köklü kuruluşu olduğu ve aile yapısına çok önem verdiğini her davranışta hatırlarlar.
15. Seymenlerin etkinliklerde görevlendirilmesinde Seymen Yürütme Kurulu sorumludur ve bu husus Dernek Yönetim Kurulunca sıkı bir biçimde denetlenir.
16. Her türlü malzeme ve kıyafet Dernekten zimmet belgesi ile alınır ve verilir. Teslim aldığı dernek malını Derneğe zamanında teslim etmeyenler için disiplin hükümleri uygulanır.
17. Dernek binasının tarihi niteliği ve emanet oluşu dikkate alınarak azami şekilde korunmasına özel bir özen gösterilir.
SEYMEN ÇALIŞMASI
18. Çalışmalar önceden ilan edilen gün ve saatler arasında yapılır. Genel duyuru ve Yönetim Kurulu onayı olmadan çalışma yer ve saatleri değiştirilemez. Çalışmalar yürütme kurulu tarafından belirlenecek bir kişi tarafından günün seçilmiş bir konusunda on dakikalık bir konuşma ile başlar.
19. Çalışmalarda Seymen Yürütme Kurulu düzenin ve disiplinin sağlanmasında sorumludur. Eğitim esnasında seymenler Kolbaşlarının talimatlarına uyarlar.
20.Çalışmalarda Kolbaşları, çalışma disiplininden, yoklamaların yapılarak Seymen yürütme kuruluna tesliminden sorumludur. Ayrıca çalışmaların verimliliğinin artırılması ve gelişmelerle ilgili önerilerini Seymen Yürütme Kuruluna sunarlar. Etkinliklerde ve temsillerde yoklaması fazla olan seymenlere öncelik tanınır.
21.Çalışmalarda ve etkinliklerde aşağıda sıralanan davranışlar Seymen ciddiyeti ile uyuşmadığından kesinlikle kabul edilemez.
- Sorumlu yöneticilerin talimatlarına uymamak
- Seymenlere kötü örnek olmak Küfür etmek
- Seymen arkadaşlarının dikkatini dağıtmak
- Laf atmak
- Hata yapan arkadaşlarıyla alay etmek
- Selamı veya duruşu bozmak
- Kavga etmek, kavga çıkarmak
- Kıyafetine ve dış görünüşüne özen göstermemek
- Siyasi mesajlar vermek, siyasi söylemlerde bulunmak
22.Çalışma disiplinini bozanlar kolbaşları tarafından uyarılır. Disiplinsiz davranış süreklilik arzederse konu seymen kol başı tarafından Seymen Yürütme Kuruluna bildirilir. Kurul konuyu öncelikle değerlendirir ve önerisiyle birlikte Yönetim kuruluna bildirir. Yönetim kurulu konuyla ilgili kararını Yürütme kuruluna bildirir.
23.Etkinliklerde, çalışmalarda (özel belirlenen alanlar hariç)ve toplu yerlerde sigara içilmez. Çocukların bulunduğu ortamlarda bu hususa ayrı bir özen gösterilir. Çocuklara ve gençlere sigaranın zararları anlatılır.
24. Etkinlik ve çalışmalarda bayanların bulunması durumunda davranışlara geleneklerimize uygun olarak ayrı bir özen gösterilir.
25.Çalışmalar sürerken salona giren seymenler, çalışmaları bölmemek için sessizce yerine oturur Selamını çalışmalara ara verildiğinde verir.
26. Çalışmalar esnasında söz isteyen seymenler elini kaldırarak izin ister. Diğer seymenler soruyu sanki kendileri sormuşçasına sessiz bir şekilde dinlerler.
27. Çalışmalar ve Seymen etkinlikleri devamında toplumun genel kabul görmüş ahlak kuralları çerçevesinde uygun olmayan ve gençlere iyi örnek teşkil etmeyen yerlere gidilmez ve gençlerin bu tür yerlere gitmesi teşvik edilemez.
28. Çalışma ve etkinliklerde bağlama çalacak kişi Seymenler Yürütme Kurulunca belirlenir. Canlı müzik temin edilmediği durumlarda Dernek görevlisi müzik sisteminin temini ve işletilmesinden sorumludur.
29. Faaliyetler öncesi ve sonrasında seymen yürütme kurulu faaliyetlerin hazırlık ve uygulama aşamalarında ortaya çıkabilecek emek ihtiyaçlarının karşılanmasında seymenler arasında görevlendirme yapabilir. İlgili seymenler kendilerine verilen görevleri layıkıyle yerine getirmekle yükümlüdür.
30.Her çalışmada yoklama alınır ve çalışmada bulunan görevli tarafından Yürütme Kuruluna teslim edilir.
31. Çalışmalar salon zemin kaplamasına zarar vermeyecek lastik ayakkabı ile yapılır. Çalışmaya katılacakların bu malzemeleri yanında getirmesi şarttır. Aksi halinde çalışmaya alınmaz. Dernek üyesi olmayıp çalışmalara katılacak kişi ve gruplar için Yürütme Kurulundan önceden izin alınır.
DİSİPLİN CEZALARI
32. Dernek tüzüğünde ve bu yönetmelikte yer alan hükümlere aykırı davranışta bulunanlar, işledikleri fiillerin olumsuzluk derecesine göre, yönetim kurulunca aşağıda ifade edilen cezalara çarptırılırlar.
- Uyarı Cezası
- Kınama Cezası
- 15 günden 6 aya kadar kulüp faaliyetlerinden men cezası
- Kulüpten ihraç cezası
33. Bu yönetmelik Genel Kurul kararıyla yürürlüğe girer.
34. Bu yönetmeliği Yönetim Kurulu yürütür.
DİĞER KONULAR
-
Roma Hamamı
09 Ağustos 2024, 14:13 -
Augustus Tapınağı
09 Ağustos 2024, 14:00 -
Ankara Kalesi
09 Ağustos 2024, 13:55 -
Anıtkabir
09 Ağustos 2024, 13:10 -
Ankara Tavşanı (Angora Tavşanı)
09 Ağustos 2024, 13:01 -
Ankara Keçisi
09 Ağustos 2024, 12:53 -
Ankara Kedisi
09 Ağustos 2024, 12:10 -
Bitkilerimiz
09 Ağustos 2024, 11:50 -
Ankara Mutfağı
09 Ağustos 2024, 11:45 -
Ankara'nın Başkent Olma Nedenleri
21 Temmuz 2024, 18:04